Praktiskt prov

Ja, då ska jag väl försöka sammanfatta måndagen och tisdagens prövning. Jag skulle alltså göra praktiskt prov i skolan. Inget som kunde sänka mitt betyg, utan bara höja och höja mitt självförtroende. Det gick väl sådär med det sistnämnda.
Uppgiften var att göra:
  • 1 liter grovt bröd med fördeg
  • 1 liter vetedeg
  • ½ sats (=500g fett) småbröd
  • 12-14st formkakor
  • 20 chokladbiskvier
  • 1 tårta med julmotiv med marsipanarbete och skylt
 Jag började med mördegen till formkakorna så att den kunde vila i kylen under dagen, helst ska man ju använda den dagen efter man gjort den men jag hoppades på att detta skulle funka och spara mig lite tid på tisdagen. Sen gjorde jag anslag (tårtbotten) till tårtan. Sen kommer vi till problem numero uno!
 
När jag planerade och minskade recepten så tänkte jag att jag skulle få så lite rester över så jag snålade väldans med receptvikterna, det var inte mycket förlust inräknat. Så när jag skulle göra biskvimassa så fick jag verkligen koncentrera mig så jag fick ut tillräckligt och jämna och tillräckligt stora biskvi underdelar. Fick ut 21st. MEN när jag sedan skulle baka av dem så glömde jag lägga tyngder (typ skedar eller liknande), trodde det kunde räcka med klabbet som jag kletade på plåten och pappret så i ugnen så flög pappret så klart upp och pajade typ 4st biskvier. Men det var lugnt ska min lärare. Men det grämer en.
 
Sen skulle jag göra smörkrämen till biskvierna. Den första jag gjorde skar sig hel vilt så jag började om på ett annat recept som jag tycker är enklare, men som också skulle tjafsa med mig. I det andra receptet har man i sockerlag och våra termometrar i skolan är jättedåliga så antingen blir det för "kallt" eller för varmt. För varmt i detta fallet så sockerlagen hann ju typ stelna innan den kommit i min smörkräm och blev till klumpar i krämen. Men det var stora klumpar så de gick och ta bort.
 
Sen skulle jag bara sikta mjölet till strassburgare innan jag skulle på rast. Bara och bara. Jag siktar som vanligt men när jag sen tar bort sikten och kollar på mjölet så har det kommit i några mörka prickar, typ frön av något slag, stenhårda. De vill jag ju inte ha i mina så-spröda-att-de-smälter-i-munnen-strassburgare. Så jag försöker få bort dessa, tidskrävande och frustrerande, men de flesta kom bort.
 
Sen var det inte så mycket mer på måndagen som gick galet. Utan resterande kom på tisdagen.
 
På tisdagen slängde jag först ihop raskdegarna och tog ut biskvierna från kylen som jag brett smörkräm på dagen innan och som jag bara skulle doppa. Jag bakade av toscakakorna som jag förberett dagen innan, med även där precis lagom mängd mazarinmassa så jag kunde inte ta ut svängarna.
 
En parantes i allt detta men som kom att påverka mig både mentalt och praktiskt var att gymnasieeleverna hade occuperat en hel bänk i vårt bageri med fula pepparkakshus som hade rasat, så det var trångt. OCH så hade de occuperat ett helt stick (stick är typ som en ställning där man sätter plåtarna och man kan ha dem i ugnen, jäsrumet, frysen och kylen eller bara ute i rummet.) full med plåtar i frysen. Vi har alltid ont om plåtar och stick annars också så jag vet inte vad de har tänkt med. Antagligen tror de att vi inte använder det.
 
Nu till det som sabbade min dag totalt. Det sticket som stod ute i rummet behövdes till ugnen så några plockade bort alla plåtar som var på den och satte på andra ställen. När jag sedan skulle doppa mina biskvier så hittar jag inte dem någonstans. Kollar överallt, frågar alla om de sett dem. Sen ser jag ovanpå stenugnarna så ligger det en plåt med plast runt och som jag inte sett där innan. Såklart är det mina biskvier som någon så snällt ställt på ett av de varmaste ställena i bageriet. Jag fällde några tårar och försökte rädda situationen men jag var för ledsen. Haha.
 
Under tiden jag så hade jag min vetedeg i rasken (jäsrummet) och där var luftfuktigheten på över 80%, den ska vara på runt 70-75% så det var alldeles för fuktigt och de blev typ blöta så jag blev stressad och rädd att de inte skulle jäsa upp. Så jag lät de stå ute under en "plasthuv" som man kan ha på sticken.
 
Jag visste att vetedegen inte var riktigt okej när jag satte in den i ugnen men jag trodde inte det var så illa som jag sedan skulle få reda på. Men i alla fall så höll jag på med mina marsipanarbete samtidigt som vetedegen var i ugnen så jag glömde helt bort bullarna. Så de blev lite välgräddade. Man skulle kunna tro att jag lärt mig, men nej, jag gjorde likadant när det var dags för brödet och frallorna att bakas i ugnen.
 
Men åter till tårtan och marsipanen. Jag hade plockat fram en hel paket röd marsipan, bara för att paxa den. Jag behövde inte allt men man måste hålla hårt i sakerna annars är de borta. Såklart skulle några ha röd marsipan på mina prinsesslängder denna dagen. Varför vet jag inte, det fanns massa andra färger. Men de är så snälla så jag kunde inte neka dem. Så jag tog bort en jättestor bit som jag visste skulle räcka till tårtan. Men såklart skulle även detta jävlas med mig. Så marsipanen spricker, varit med om en gång innan. Jag får veck på marsipanen, det har jag inte varit med om innan och jag skär av kanterna alldeles för högt upp. Vid det här laget skrattade jag åt allt istället för att vara ledsen. De sa de att först hörde mig hur jag svor och suckade och sen gapskrattade. Jag kunde ju inte göra om marsipantäcket eftersom det inte fanns mer röd marsipan.
Sen skulle jag skriva på min tårtskylt. "God Jul Bettan Önskar Tomten" skulle det stå. Jag fick till det tillslut, för jag är ingen hejare på att skriva med pikeringsgele. Jag  tyckte det såg lite tomt ut i ena hörnan av skylten så jag fick för mig att göra något där men det såg bara ut som en klutt, ingen ser vad det ska vara, haha. Men när jag skulle lägga på skylten på tårtan så är jag ett sånt klantarsle och lägger tummen i Ö:et så det nästan blir helt utsmetat. Men det gick att rädda. Sen skulle jag bara damma med florsocker för att få det att se lite snöigt ut. På mina praktiker har de alltid skrivit på tårtan och sedan dammat med florsocker. Sockret har smällt över gelen men, av någon konstig anledning så gör den inte det nu. Det är precis likadan burk pikeringsgele och precis likadan säck med florsocker som praktikplatserna haft men ändå så funkar det inte. Så man ser knappt vad det står.
 
 
Okej. Vad långt jag skrivit. Sorry.
 
Men i alla fall så skulle jag redovisa och så skär min lärare i vetekransen och jag ser till min fasa att det är så underjäst så jag skäms ögonen ur mig. Sååå pinsamt. Hon tuggar och tuggar. Usch hemska syn.

Men jag överlevde. Det var nog min sämsta dag någonsin i bageriet. Jag vet att det var stressen som gjorde att jag slarvade mycket, och det är jag irriterad över nu och lite besviken över. Men nu är det gjort och skolan är slut. Helt sjukt.
 
 
Hoppas ni orkade med att läsa så här långt. Så här kommer lite suddiga bilder.
 
 
 



Praktiskt prov

Jag har gjort praktiskt slutprov idag i skolan. Imorgon blir det diplom och förhoppningsvis en blomma (alla andra har fått det, haha). Sen är Bettan klar med skolan. Äntligen får jag säga att jag har tagit studenten ;-)

Allting som kunde gå fel gick fel idag och igår. Men just nu är jag för trött och ofokuserad för att samla alla fel och brister i text så jag återkommer ikväll eller imorgon med berättelsen om slutprovet.

Roadtrip med mormor

I torsdag åkte jag och mormor iväg till byn där hon delvis växt upp och där hennes systrar nu bor kvar. Vi var framme i Bjärnum strax innan tolv och följde traditionen och åkte först till kyrkogården för att lägga blomma hos "momo Hertha", "mofa Allan" och Lillemor.
Sen åkte vi till mormors storasyster, hon som var på besök i somras. Hon hade stått i och lagat tre rätters till oss, fast vi avbett oss festmiddag.
Förrätt var ostpaj, huvudrätt var kycklingfilé, klyftpotatis och currysås och efterrätt var en marängbakelse med hallon och grädde.
Till efterrätten och kaffet kom mormors lillasyster. Det var kul att se henne för det var väldigt länge sedan sist, måste varit morfars begravning men då pratades vi knappt vid.
 
Jag tycker nog det är lika roligt att åka dit som mormor. De är så mysiga och det är så härligt att se de tre tillsammans. Stojar, skrattar, pratar i mun på varandra, minns tillbaka, pratar gamla killar och provar kläder. Det låter som att jag pratar om ett gäng tonårstjejer men det är damer runt 80-85år ;-)
 
Mamma och Joanna, ni måste hänga med nästa gång!! Det är så roligt!
 
Såklart tog jag en massa kort också, dock fick jag inte någon bra bild på de alla tre, men jag har trixat en hel del. ;-) Undrar om någon av er ser vad jag gjort??
 
 


Smörrullar bara för mig, dum som jag var åt jag sås.



Om jag gör hälften så fina marsipanrosor när jag är 87år är jag jättenöjd!

 
 
 

Slut på Choklad & konfektyr-kursen

Japp idag var sista dagen på den kursen. Igår kändes det jättebra med de geléer och marmelader vi gjort men så ledsna och besvikna vi blev idag när vi kom och de låg och simmade i "vatten". Sockret hade smält ut och de var helt blöta. Vi har antagligen kokat marmeladen för lite och och geléhallonen har vi nog hällt i för varmt i puderdosan. Meeeen vi hade rätt bra med praliner till våra chokladaskar ändå så det räckte. Vi gjorde marshmallows igår...mmm.Super duper bra. Gott. Misslyckades med en fudge idag också men det har vi glömt nu.
 
 
Igår fick vi en beställning på en tårta också, det skulle vara med choklad men utan nötter så vi fick freestyla hej vilt. Slutresultatet blev chokladbotten med citrustryffel, philadelphiafrosting med cest och grädde, täckt med sugarpaste och tryffel och riven vit choklad på. Sen gjorde Sanna en ros av modelleringschoklad, den var jättefin, men på bilden ser den ut som vår lärare sa "playboy-kanin" ;-)
 
 
Tja nu ska jag kila iväg till Värnamo och träffa Zuni en från skolan. Så här kommer massa bilder. Jag hade en hel del med mig hem idag, hihi.
 
 
 
 
 
 
 
 

"Fabbe"-tårta

Fidde's brorsdotter önskade sig en "fabbe"-tårta till sitt födelsedagskalas och jag lovade att göra ett försök. Jag hoppas hon blev nöjd (även att jag aldrig kan vara det)
 

Baktorsdag

Igår hade jag en bakdag med Anna-Maria och Felicia. Det blev som alltid när vi ses väldigt trevligt, mycket skratt och en hel del pikar ;-) En annan sak som alltid sker när vi ses är att vi tar lååååång tid på oss att komma till skott.
 
Jag kom till Anna-Maria vid strax innan tolv igår och klockan var väl strax innan halv tre innan vi hade satt igång med bakandet.
 
När de sa att de ville baka så tänkte jag att, okej vi kan göra en kaka eller något liknande. Meeeen Felicia hade typ tagit med halva sitt skafferi... Så till slut blev det 3 bröd, 9 baguetter, närmare 100 chocolate chip cookies och en misslyckad men vääääldigt god chokladkola. Vi hann även med att laga och äta räksoppa.
 
Jag var väl hemma runt halv nio igår på kvällen. Haha. Vi har bestämt att nästa gång vi ska baka får det nog bli en bakhelg med sleepover, haha, för att vi ska hinna med allt.
 
 
Tack för igår, vänner. Såå roligt.
 
 






 
Lite kylskåpspoesi komponerat av Felicia. Översättning = "Glada kompisar, bakar och äter mycket gott!"

Pralinerna

 
Längst in har vi honungsgianduja (gianduja är typ som en nougat), sen är det min franska hasselnötsmarsipan, sen är det vit choklad och den rullade i hasselnötskross. Vi hade en idée om att det skulle vara så snyggt med de nyanserna, mörkt innerst och ljusare ytterst. Det blev bra, men kanske inte de klara brytningarna vi hade tänkt.
 
 
Här har vi skalpraliner i mörkt skal med smörganache med vitchoklad och kokos.Tyckte tyvärr att chokladen tog över och jag kände knappt någon kokos.
 
 
 
Här är chilitryffel i mörkt skal. Det var lite roligt för när Sanna hade gjort chilitryffeln så direkt så smakade den mycket chili och gott men dagen efter och veckan efter tyckte vi att den inte smakade någon chili alls, så vi hällde i mer och även cayannepeppar men det smakade fortfarande inget. Men så när de kom in i skalen så kände man lite, lite hetta i alla fall.
 
 
 
Mörkt skal återigen med gianduja på mandel, vit choklad och hallonbitar.
 
 
 
De vita skalen med mörk fyllning är citrustryffel och de med den kolaaktiga klabbet är gräddfondant (SÖÖÖÖÖTTTTT x 1000!!!!)
 
 
Skrev ju om att vi gjort stommen till chokladasken för någon vecka sedan. Idag skulle vi fortsätta med dekorationerna till den och, tjaa, man kan säga att tålamoden höll inte och jag lessnade och det blev så ojämnt och slarvigt. Det är det dumt att stå i restaurangköket = varmt och svettigt. Svettiga och varma händer + Choklad och modelleringschoklad = inte sant. Tråkigt det var verkligen inte min dag, ångrar redan att jag sjabblade så men har nog tid nästa vecka att rätta till det sista för den är inte helt klar än.
Men så här ser den ut nu, har jag härmat Felicia med rosett på men jag fick tillåtelse ;-) Dock liknar den mer en ask av skinn än choklad. Haha.
 
 

Sweet

Igår fick vi klart alla våra praliner, puuh. Nu har vi bara dekorera våra chokladaskar (idag) och göra geléer och marmelader (nästa vecka) sen är sista kursen på utbildningen slut. :-(


Jag är väldigt nöjd (hör och häpna) med min temperering av chokladen som skulle i skalen till pralinerna de hade jag fått fin glans på, dock lite mycket luftbubblor men för att vara första gången är så det godkänt! Både jag och Sanna var nöjda (tror jag) med vårt slutresultat, men såklart kan man bli bättre!

Men oooo så sött det är, det är så att man bara känner hur tänderna fräter sönder när man tar ert smakprov.

Bilderna nedanför är på de olika sorterna vi gjorde, får skriva imon om smakerna, och på mig när jag stajlar med det jag tycker är skitjobbigt men nog var rätt bra på ;-), temperera choklad!


Efter skolan åkte jag hem till Adisa och vi har haft en myskväll i samma anda som för flera år sedan, lite film, snack och bara umgås. Sov där inatt, kul!!



V.45

Glömde lite bort bloggen förra veckan... Tiden sprang iväg, och det verkar fortsätta i samma tempo denna veckan! :-(

Förra veckan hade jag s.k. projektvecka, eftersom min "partner in crime" jobbade förra veckan så passade jag på att göra lite saker som jag ville öva på. Tyvärr hann jag inte med allt jag ville öva på eftersom jag skulle ha hand om butiken en hel dag oxå :-(

Men vetekransar, bitar och modelleringschoklad och lite annat smått och gott blev det i alla fall.


Idag har det gått lite åt skogen men det blev fyllningar till skalpraliner och halvfärdiga praliner som vi ska göra klart imorgon. Bilder på detta blir det nog imon.


Men nu blir det bilder från förra veckan.

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-2/161203/images/2012/pic_50a13039ddf2b34f5a000539.jpg" class="image">


Hello again, Enemy!

Nu börjar det igen...
Sömnlösa nätter, orolig och stress. Nervös för allt och ingenting. Stressad för minsta lilla. Oroad för hur allt ska gå och bli. Magen, huvudet och hela kroppen slår bakut.

Suck.

RSS 2.0