Upprörd

Igår bestämde jag och Fidde att vi skulle gå och lägga oss tidigt, i vår tid är det typ kl.23-23.30. Meeeen då så skulle jag precis stänga av tvn när jag fastnade för UR's serie Världen. Igår handlade det om en ung kille, han kan ha varit i 25-30årsåldern och han hade blivit dömd för ett mord han aldrig begått. "Presumed Guilty" hette avsnittet, och nu såg jag att det var i grunden en film som säkert klippts ner till ett avsnitt. Killen hade jobbat i sitt teknik-stånd på gatan i någon Mexikansk stad som vanligt, dagen då den som han anklagades ha mördat, dog. Flera personer kunde intyga att de sett honom från morgon till kväll. Det fanns inga bevis alls, inga tekniska bevis som band honom vid platsen eller vid mordet. I Mexico råder inte heller "oskyldig till motsatsen är bevisad", utan där är det tvärtom, skyldig tills du kan bevisa din oskuld. Det är inte lätt när allt är förbannad korrupt, vittnen får information av polisen, domaren väljer själv vilka frågor som skall ställas till vittnen och den anklagade. Alltså försvarsadvokaten ställer frågor till vittnet, men det svarar inte förens domaren har ställt samma fråga till honom, alltså kan domaren skita i en del frågor som kan ha stor relevans för domen. Killen, Antonio “Toño” Zúñiga som är anklagad blir först dömd till 20år för mord, det är under tiden han sitter av dessa åren som dokumentärfilmarna träffar honom och man får följa hans liv i två år tror jag det var. Han får hjälp av två mexikanska advokater som gör denna dokumentär, de tar sig en titt i hans papper och märker saker som gör att de kan ta upp hans mål igen. Det är detta man får se i dokumentären. Så andra domstolen, där samma domare dömer, lägger försvarsadvokaten fram mycket som tyder på att han inte mördat mannen, t.o.m. säger det enda vittnet sagt att han aldrig sett honom skjuta mannen och att han fått hans namn av polisen. Jag antar att de inte kan bli dömda för mened i detta land... Vad blir utgången då? Jo, han får 20 år och 5 månader...är inte det helt sjukt? Han fick alltså mer än tidigare, och nu har han ändå lagt fram flera bevis på sin oskuld.

Meeen de överklagar till typ högsta domstolen där en av de tre domarna övertalar de andra två att det kan finnas en risk att han är oskyldigt dömd. Så de tar upp målet igen och detta får man inte se, utan dokumentären slutar med att han får ett brev in till fängelset där det står att han blivit frikänd och kan nu lämna fängelset. Helt underbart. Utanför väntar flera 100 personer på honom, hans fru (de gifte sig i fängelset, VÄLDIGT oromantiskt tillsammans med en hel gympasal full med par som gifte sig samtidigt och där prästen säger "Så alla ni som gifter er nu, jag förklarar er nu man och hustru, ni kan nu kyssas") och deras nyfödda bebis, och såklart resten av hans familj.

Sammanlagt satt han inne närmare 3 år, det är inte Rubin Carter-länge, men det är absolut 3 år för länge!

Lyckligt slut i alla fall, men jag blev så himla upprörd när jag såg detta. Det är helt sjukt. Domaren typ satt och himlade med ögonen när försvarsadvokaten ställde sina frågor till vittnet och åklagaren satt uttråkad och ibland sat hon och skrattade. Så får det ju inte gå till. Men “Toño” är förmodligen bara en av MÅNGA.


Vad har du på ♥ ?

Vad har du på ♥ ?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
RSS 2.0