Fiddes födelsedag

Yes, idag är ingen vanlig dag för det är Fiddes födelsedag!

Vi hade inga planer för denna dagen fram tills igår när jag och Clara började
snacka om att resa på Rosenlund. Fidde och Erik var på också. Så det blev en par-date. Med först bubbla och basta och den käka mat och öla på Harrys. Innan vi segade ihop totalt, man blir ju så trött av att bada, och åkte hemåt. Fidde håller dok ut lite längre och jag släppte av honom i Vaggeryd så han får leka av sig med sina kompisar också.

Men det har varit en mysig och trevlig dag idag.





Dag 8 i bageriet

Gash, jag är så trött nu!

Dagen blev inte riktigt som jag tänkt mig om man säger så. Trodde det skulle gå lätt att göra formkakor men icke, det var lite krångligare och kruxigare än jag väntat mig. Men det blev några nästan färdiga mazariner, vaniljhjärtan och katalaner, som jag ska baka av och efterbearbeta nästa vecka.

Efter det var gjort så har jag hjälpt några av tjejerna som haft som projekt att göra 120 längder á 50-60cm princesstubbar till invigningen av EKO i Värnamo imorgon. Det tog längre tid än vad som räknats med så vi alla fick dra vårt strå till stacken och vid strax efter 17.30 var vi väl klara med allt och kunde skynda oss hem. Det var kul att hålla på med ett sånt stort projekt också, allt gick nästan som på löpande band. Så länge man hade lite koll på vad det andra gjorde och vad som var nästa steg så gick det galant. Vet inte hur många gånger jag skrivit "EKO:-" idag men tröttsamt blev det till slut.


Nu ska jag sitta i soffan resten av kvällen tror jag minsann.



Jag glömde fråga tjejerna om jag fick ha med dem på bild så jag blurrade de. Detta var i början på dagen när de bara var två och jobbade, efter lunch var vi nog sammanlagt 7-8st som hjälptes åt. Ett tag var varje bänk i hela bageriet full av dessa längder i olika stadier.


EKO:-  EKO:-  EKO:- ...



Dag 7 i bageriet

Igår bakades det smördeg. Det kavlades, kavlades och kavlades. Imorgon ska jag använda den till lite formkakor och krustader. Eftersom det tar sån tid att göra smördeg så pysslade vi med marsipan i pauserna, jag gjorde lite påskpynt.


 

 

 

 


 

Och idag har jag betat av Livsmedelskunskap A. 50 poängskurs på en dag - Check. Visst det kommer skriftligt prov och praktiskt "prov" också men det ska vi nog fixa, trotts att jag nog aldrig sett en rättika på bild förr.



♥ Pocketförlaget

För ett tag sedan läste jag ut "Den perfekta mannen" och jag blev så irriterad för det var så mycket stavfel och slarvfel i texten. Verkar inte som de korrekturläst överhuvudtaget. Så när jag var som mest irriterad så slängde jag iväg ett mail till Pocketförlaget för att förklara hur irriterad jag var. Fick tillbaka ett trevligt svar med förklaring och erbjudandet om att jag skulle få ett nytt exemplar.

Detta var så länge sedan så det hade jag glömt detta när jag igår fick ett paket från förlaget. Så glad man kan bli. Så slängde hon, den trevliga mailskrivare, i en extra bok också.




Våffelsöndag

Sockervåffla på balkongen i solen, TUMMEN UPP!!!



Cykeltur

Fidde drog ut mig på en söndagstur. Först var tanken att vi skulle cykla Åker-Klevshult-Skillingaryd sen blev det Höga bråten-Klevshult-Skillingaryd men vi cyklade Ekholmarundan till slut. Jag måste lära mig att jag har astma och pollenallergi och börja medicinera mig därefter. Jag var död redan uppför första källeliden-backen. Men ett stopp på vägen så jag fick dopa mig och vi fick luft i cykeldäck, så var vi fit for fight!!



BILDREGN: Trysil

Det är kul med en lång morfar.

 

Första dagen var rätt blåsig och disig, men det stoppade inte oss.

 


En kväll var Tacoskväll.


Varje kväll var Canastakväll. Dock ändrats reglerna hela tiden enligt de nya spelarna, Fidde och Per.


Bagare Bettan fixade nybakade frallor varje morgon.



Ville's finger ville vara med på bild.

 

De glada fyra.


 


HotellSPAt var inget att klaga på. Här satt jag och Fidde i solen och gottade oss dagen innan.
Så himla underbart.


Eftersom canastareglerna ändrades hela tiden så ordnade Fidde ett sammanträde sista kvällen och vi kokade ihop egna regler som alla godkände. Haha.


Här blir vi undervisade.


Det var gott i solen precis när vi skulle åka hem.


Utanför det fina hotellet.




Måndag


Just nu!

Det känns redan i kropp och själ att man är på väg mot fjällen. Älskar denna vägen när allt bara glesas ut och det är skog vart man än vänder sig. Allt ser så idylliskt ut, med små stugor och lanthandlar. Härligt väder har vi också. Villeman håller sig i skinnet, det är ju toppen!!




 

 

 


Regnbågstårta

Som sagt så kopierade jag ett recept av Pernilla och hon har gjort en mer utförlig beskrivning här. Men så här gjorde jag regnbågstårtan:


Receptet är ett så kallat "lika delar"-recept som alltså grundas på mängden ägg. Man ska ha lika delar av mjöl, socker och ägg. I mjöldelen räknas också lite bakpulver och om man vill vaniljsocker och 1/3 potatismjöl. Jag tror jag hade 6-7ägg, minns inte riktigt.

 

Sen vispa ägg och socker pösigt. Och sikta i mjöldelen, lite åt gången.

 

När det blivit en jämn smet så delade jag upp smeten i 6 små skålar där jag sedan färgade de i olika färger.

 

 

Sen gräddade jag de i ugnen en åt gången, tog lite tid. 175grader i ca 10min. Sen lät jag de svalna och plastade sedan in dem och la i frysen, för jag skulle inte göra tårtan direkt.

 

 

 

På fredagskvällen tog jag ut bottnarna från frysen och lät de tina till dagen efter, då jag skulle sätta ihop tårtan.

 

smörkräm (på och runt om som fodring)
limefrosting
gul botten
vitchokladgrädde
rosa botten
citronmousse
"röd"botten
limefrosting
lila botten
vitchokladgrädde
blå botten
citronmousse
grön botten

 

Sen är det bara att lägga på sugarpaste-locket, vilken inte var det lättaste med lite torr paste. Det sprack tyvärr men det gick inte att göra något åt. Dekorera.

 

 



Dag 6 i bageriet

Hela dagen idag har jag suttit och stirrat på datorskärmen. Försökt få till lite text på mitt skolarbete, men det går trögt.

I tisdags var 6e dagen i bageriet och jag var konditor för dagen. Det blev en tårta till slut och lite budapestbakelser också. Jag var inte så värst sugen på att göra tårtan för jag mådde fortfarande lite illa av allt sött från helgen och tårtorna som jag gjorde då. Men jag fixade det ändå. Nu så här i efterhand skulle jag gärna vilja smaka också men det får bli när jag gör en egen hemma sedan om något år eller två, haha.


 



Lycka i ett paket, part 3

Igår när jag kom hem efter skolan så kände jag igen ett smile på Fiddes läppar. Han hade fått hem sin nya leksak, en ny skärm till datorn. Han blir som ett barn på julafton som jag tidigare har nämnt här och här! Han pratar med barnslig röst om hur fin och bra skärmen är och är helt överlycklig, man kan inte låta bli att fnissa. Framför allt kommer lite kommentarer om att skärmen är så stor, 27 tum för att vara exakt. Haha.




Soligt

Ja, så har många blogginlägg börjat som jag läst de senaste dagarna, det får gärna stå "vår" i rubriken också. Men visst är det härligt, absolut!! Tror alla är glada för lite sol. Igår satt jag ute i den varma solen och blev serverad kaffe av Per. Idag fikade jag med hela familjen O i solen. Så gott så gott.



 

 

Vet inte om jag ska ta detta som en pik och kanske vara tyst... haha.


Konditor-Bettan

img_3710 (MMS)

Min första Noblesse-tårta!!! Mums!


Dag 5 i bageriet

Som omväxling så har jag bakat tårtbottnar i skolan idag. Haha. Ett mörkt anslag, budapestbotten och biskvibotten blev det till slut. Jag höll på att spy när min lärare gick igenom vad jag skulle göra imorgon för jag är fortfarande mätt från helgens sockerkick. Min station imorgon är konditori-delen och där ska jag göra en Noblestårta som det kommit in en beställning på. I denna maffiga tårta så är det alltså alla tre bottnarna som vi bakade idag i olika lager med chokladtryffel och vaniljkräm i mellan. Så det ska bli spännande att göra imorgon, vi får se hur det går.


Sen blev jag överlycklig när jag kom ut från skolan och såg att min andra lärare mailat mig och sa att jag fick 75/80 rätt på provet jag skrev i torsdags, alltså MVG!! Super duper nöjd. Vet inte om det är så bra egentligen att gå ut så hårt direkt, men men kul är det alltid i alla fall.

Födelsedagskalas nr. 2

Yes nu har vi haft kalas igen. Denna gången hemma med Fiddes familj, ena halvan i alla fall. Det blev en ny tårta, som var OK i smaken också.

Vi fick fina mössor och skidsockar som kommer till användning snart, toppen. Sen fick vi också fina betonghästar som svärmor gjort och återigen välbehövda slantar!! =)


Det blev en brun tårta igen med rosor på.

 

 

Sötnosen Lukas stojade runt och hade nog mest energi av oss alla. Haha.

 

Tack alla för fina presenter och gratulationer, både idag och igår!! Tack tack!


Jahopp...

Klockan har slagit 22.40 och jag är "officiellt" 24år. Gash jag tror ju fortfarande att jag är typ 19år, men tydligen är jag närmare 25år än 20!! Hur gick detta till? Dagen slutade på bästa sätt efter ett lite mindre sammanbrott i starten av dagen. Kan någon påminna mig om att jag ska köpa fika till nästa år!!

Fick fina presenter också, choklad- och muffinsbok, Lisbeth Dahl-ram, strumpor och en superduper fin blus. Och sist men inte minst välbehövda slantar så jag överlever Trysil. Hihi.

Nu ska jag däcka i soffan med min sambo och ladda upp för morgondagens födelsedagskalas.


Här kommer lite bilder:


Sötis-Ville med Gammelmormor och Oma.

 

Efter några timmars slit och några tårar blev det två tårtor i alla fall som fick godkänt betyg.

 

 

Ta' daaa...Det hade ingen väntat sig. Jag hade gjort en regnbågstårta à la Pernilla

 

Lisabeth på julafton när hon var ca. 4år "Jag ÄLSKAR att få paketer!!!". Stämmer bra fortfarande!!

 

Kvällen avslutades med en repris av mammas födelsedag. Vi beställde mat från Vaggeryds Nha trang.


Nawww

För några minuter sedan fick jag höra den långsammaste födelsedagssången ever. Hann få med lite på film. Fidde bad dem han spelar med att stämma upp i sång. Det låter lite som appen Drunkalizer... Hihi. Men det var väldigt gulligt gjort och jag blev jätteglad!!





Vände visst mobilen lite tokigt men ni kan ju blunda och lyssna på skönsången.

Fredag

Jag är helt slut nu. Jag har jobbat i "Bettan konditori" hela dagen, från klockan 10 tills nu. Känns ändå som att jag inte gjort en dugg. Jag försöker påminna mig hela tiden om att det är släkten som kommer på fika och att det inte är gesällprovet jag ska göra. Allt som kan gå fel, har gått fel och jag funderar allvarligt på att ställa in båda kalasen. Hoppas det känns bättre imorgon.

Provade i alla fall att göra egen sugarpaste och marshmallowfondant (MMF) idag och det var skojsigt. MMF var superduper klibbigt och jag mitt pucko började ju klabba med händerna!! Kan säga att det blev mycket svinn där. Haha. Fick be Fidde skrapa mina händer innan jag kunde tvätta av dem.
Nu ikväll har jag pysslat med tårtdekorationerna och kan säga att det är livsfarligt att arbeta med sugarpaste, jag smakar ju hela tiden.


Håll tummarna för mig att det går att äta det jag bakat och att allt inte går galet imorgon.


MMF-klumpen efter mycket kämpande.

 


Torsdag

Jag skrev ett långt inlägg idag på frukost-rasten men poff försvann det, jag blev lite lätt lack om man säger så. Det jag skrev om var i alla fall:

  • ...att jag just hade skrivit mitt första prov på denna utbildningen, Livsmedelshygien. Det kändes okej, inget MVG direkt men godkänt blir jag förhoppningsvis. Vissa saker kände jag mig väldigt säker på och vissa saker var ju så grymt irriterande att man inte läst lite mer om. Men men så är det ju alltid. Nu väntar jag med spänning på vad jag får för resultat.
  • ...att jag i tisdag stod i butiken och att det var väldigt nervöst men gick alldeles utmärkt. Det var dag 4 i bageriet, men det blev inget bakat. Det var dock väldigt långtråkigt eftersom efter frukostruschen som gymnasieeleverna stod för så kom det fyra personer och handlade under de resterande 3,5 timmarna. Men jag kunde ägna mig åt att plugga inför provet och sen kom några av min kurskamrater och prata med mig lite. De är så söta och goa de flesta av dem. Vissa har man kommit närmare än andra.
    En tjej, kvinna kanske är det rätta ordet, är så himla söt och snäll. Varje gång jag har varit i bageriet har hon varit där så vi har pratat ganska mycket. Hon har läst i ett halvår och har tidigare jobbat inom restaurangbranchen så hon har koll, men bara bott i Sverige i två år. Hon är så duktig på svenska och vill prata för att öva och hon vill alltid hjälpa en om man undrar något. Hon stod hos mig ganska mycket under tisdagen och hon tog sig an att korsförhöra mig inför mitt prov. Kommer sakna henne när hon slutar, visserligen några månader kvar men ändå. Det känns bra att man har några man känner att man kan ty sig till och som inte verkar tycka man är dum i huvudet för att man undrar vad kakorna kostar, som vissa andra verkar tycka.
    Det var kul att stå i butik igen, lite flashbacks från Stadium och JD sports kom, men inte samma ångest som kassabiträde på JD framkallade. Fick bra omdöme av min lärare, hon tyckte jag var ett trevligt butiksbiträde, glad och positiv. Så det kändes toppen att få lite feedback.
  • ...att jag igår, onsdag, pluggade inför provet och bakade anslag om vartannat. Det känns inte lika skolkigt att baka istället för att läsa i böckerna som det kanske hade gjort om man läst till något annat yrke, hihi. Jag undrar hur det kommer sluta på lördag och söndag, undrar om jag kan bjuda på någon tårta eller om det får bli köpetårta... Återkommer!

 

Jag åkte hem tidigare idag för jag kände migränen börja komma tillbaka och vi skulle bara sitta och läsa i böcker och skriva på fördjupningsarbete (som jag helst gör hemma) i 2 timmar. Så jag har vilat ett bra tag nu och ska snart dra igång med tvätten och nästa omgång anslag.




Kom och köp!

Jag öppnar snart!!



Dag 3 i bageriet

Okej, jag är helt slut! Det var inte det bästa att vara lite halv sjuk, som jag varit idag och jobba i bageriet samtidigt. Min hjärna och kropp är helt slut, trött som bara den. Blir till att vila resten av dagen för att vara fit for fight imorgon.

Idag har vi i alla fall gjort anslag (tårtbotten), petit choux-bottnar (aldrig i livet att jag, frivilligt, gör det igen!!!), vaniljkräm och slutligen en prinsesstårta.

Det var skönt att vi bara var vi fem som var förra måndagen också, det är så lugnt och skönt och vi har kul ihop. Imorgon blir vi fler igen och det blir stimmigt, men jag ska faktiskt vara "butikschef" imorgon så jag slipper springa runt bland allt folk.



Våra petit choux:er som verkligen ser nybörjar-gjorda ut =)

 

Vår fina princesstårta, som vi gjort allt från scratch, inte grädden och sylten men resten.
Nu får vi hoppas jag får den sålt imorgon, annars blir den till bakelser på onsdag.

 

 

 

Jag bakade lite småkakor igår hemma.
Det blev drömmar, vaniljhorn och bruna bröd.


Solfredag

Gör ett kort avbrott från sovandet för att ta värktablett och informera lite kort om gårdagen!

Vilken härlig fredag det var igår. Skolan har seg, med bara huvudet i böckerna i flera timmar. Men fick sluta lite tidigare, så vid 3-tiden hämtade jag upp Ida vid högskolan och vi åkte till spiran och bänkade oss på bryggan utanför. Evelina kom och vi mumsade i oss lite fika. Vi pratade på som vanligt om ditten och datten, men mycket om min skola. Vi blev helt full i skratt när Evelina sa "Du har väl inte gjort så mycket badbrök?" Jag och Ida tittade frågande på varandra och sedan på Evelina. "Badbrök??!?!" Sen börjar vi gapskratta. Efter ett tag säger jag att "Jag har inte en aning om vad du verkligen menade!" Evelina: "Men BADBRÖK!!!" Efter ett tag fick vi fram att det var brödbak hon menade. Haha. Åhh jag kände så med henne, för jag kan ofta också vrida till orden lite knas, speciellt när jag är trött. Kanske inte sååå kul att läsa om, men men. Sarah och hennes man David kom förbi en sväng också.




Efter fikat åkte jag hem till syster, dit hade Fidde kommit och vi hängde där (Fidde lekte med Ville och jag fräschade till mig lite efter en klibbig dag i skolan) tills det var dags för middag på Soya med Emilie, Sofie och Richard. Det var länge sedan vi var ute och åt och verkligen länge sedan vi åt på Soya. Det är alltid trevligt i detta sällskap.

Efter Soya tog vi en sväng förbi Murphy's pub, men jag tror alla var lite trötta så vi blev inte långvariga. (Tog en bild men den bidde så mörk så hoppar den) Under senkvällen och vägen hem bröt sjukan - som legat och pyrt hela veckan - ut allt mer och nu vill jag bara sova bort snorig näsa, blytungt huvud och svullna körtlar! Det är alltså det jag sysslar med denna helg.

Bläää

Väck mig på måndag klockan 6, tack.

Ha en trevlig helg!!



 


Välkommen Mars!

Det blev inget friande från min sida igår, det får vänta.

Men idag är mars här! Så härligt, både min och Fiddes födelsedag närmar sig och skidsemestern ligger snart för våra fötter. Vi vet inte riktigt hur vi ska lägga upp födelsedagsfirandet ännu eftersom vi inte vet om Fidde kommer vara hemma. Men jag har börjat fundera på vad jag ska baka och det kommer nog att bli en tårta med massa dekoration i sugarpaste. Vill göra allt nu typ för det spritter i fingrarna. Men vi får se hur det blir till slut. Jag följer bloggen Bli min jäst sedan några år och jag vet att hon har gjort så sjukt många fina tårtor som jag vill kopiera. Där finns mycket inspiration. Jag har hittat så många förslag på både utseende och smak att jag blir tokig. Men som sagt vi får se hur det blir med den saken. Funderar på någon kombo av dessa tårtor här nedan...


 

Lite inspiration hämtat från Bliminjäst's tårtgalleri.
Ta en titt vettja, hennes babyshowertårta är helt sjukt fin och välgjord.



RSS 2.0