Torsdag

Idag känns som en såån lång dag.
 
Upp som vanligt på skoldagar vid 6-tiden, drog ett bra tag så det blev stressigt (som vanligt). Blev tio minuter försenad till skolan och stressar in och hoppas det inte varit "upprop", men när jag kommer in i klassrummet så ser jag att det sitter bara 4st av mina bagarekamrater. Då blev jag ju jättenervös att jag kommit på fel dag eller nått, för vi brukar ju vara minst typ 20pers och jag brukar vara en av de sista som dyker upp, hihi. Men nej det var tydligen så att vi kunde varit hemma idag för vår lärare hade så mycket att göra med att sätta betyg så hon kunde inte hjälpa oss. Så himla drygt! Men jag ville ändå planera nästa vecka så jag stannade kvar och sen passade jag på att hänga med Johannes och Mikaela till olika bagerier för att se om vi kunde få fråga lite om maskiner. Inte jättekul uppgift men kul att komma iväg från skolans tråkiga miljö och ut och se lite olika bagerier. Dock hade nästan inga tid med att snacka med oss, men men. Sen när vi var tillbaka hade några till kommit till skolan för de skulle skriva prov så då satt jag och pratade lite med dem och hela dagen kändes det typ som fredagen innan sommarlovet typ, allt bara var så slappt och ostrukturerat men gött liksom. Haha. Vi hann med en lång sväng på A6 också. Såklart bara för att hela dagen varit så slapp så rann tiden iväg ändå så jag missade att klockan slagit halv fyra, jag hade lovat att hämta Isabelle. Eller jag hade "tvingat" henne sluta tidigare men så missade jag det så hon fick stå och vänta på mig, dumma jag.
 
Men men sen hade jag gjort noblessebakelser och köpte lite annat fika som vi satt på balkongen (hör och häpna, man kunde sitta där idag) och hade det gött. Får vi göra mer tycker jag!!
 
Nu ska jag bara slappa i helgen, efter en sån stressig vecka, så behövs det en helg med typ inget bestämt.
 
Ska någon hitta på något skojigt till helgen??
 
 
 
 

Midsommarafton

Ja, nu lite sent kanske, kommer ett inlägg om vår midsommarfirande.
 
Tanken var att vid 14-tiden skulle det vara sillunch, men den blev nog lite försenad. Vi hade dukat fram massa gott, jag hade med mig lite bröd som var populärt. Sen tog papporna + Fidde en promenad, de var så söta när de gick iväg. Medans vi damer pysslade hemma och fixade fikat. Så var det kaffe och jordgubbstårta. Min och Joannas premiär för denna tårta, min för att jag aldrig gjort en och Joannas för hon aldrig smakat en. JAg har aldrig gillat sådana tårtor heller men denna gillade jag absolut. De andra vågade inte smaka, antagligen för att den inte var "vanlig" utan, utan mjölk och äggvita. Tråkiga människor, eller så kanske de mer gillade sockerkakstårta och inte gräddig variant.
 
Sen fick mammorna + jag gå på promenad och kika på området där syster bor. Det är kul att glo inte i folks hus och se alla olika stilar i de likadana husen.
Vi hade jättefint väder och satt ute fram tills kl. 19 då regnet kom och lite blixtar tycktes någon se. Med regnet kom också lite hunger och vi skulle grilla, hrm. Lite bränt men det var ok att äta i alla fall ;-) Åhh vad mätt man blev, så himla mycket gott igen. Sen lite jordgubbar och snacks på det. Usch vi rullade i säng typ. För att egentligen "bara" känna Jo och Per så hade vi så himla trevligt och skojigt, roligt att det händer något, förra midsommar jobbade jag ju.
 
Midsommardagen bestod också bara av att äta typ, äta frukost, äta rester och äta tårtrester. Hihi.
 
 
 
 
Ville älskar att gå på gräset, han gick och gick och gick och spelade fotboll. Shit vad den killen är bra på det, han kommer säkerligen kunna försörja mamma och pappa om 20år, pga av sin proffskarriär ;-).

Slut på pausen....

Ja nu är bloggen fixade igen och funkar bättre en någonsin med det nya verktyget, gött det!!!

Ikväll kommer någon bild från midsommar hade jag tänkt! Nu ska jag iväg på barnkalas. Lukas fyller hela 3år idag!! Wihoo Grattis grattis!!

Så JÄVLA skönt!

Ursäkta mitt språk, men vilken lättnad jag känner just nu! Efter några månaders stress och press så är jag ju klar men det stora arbetet med kursen "internationella bakverk". Tanken var att jag hade idag och imorgon på mig att baka och sedan redovisa. Annars brukar det vara tisdag och onsdag man har att göra samma sak men eftersom jag egentligen skulle haft kallköks lektion imorgon och onsdag så flyttade vi det tills idag så att jag i alla fall kunde vara med på onsdagens lektion. Meeeen jag kände redan innan middag att jag kommer bli klar idag så jag gasade på lite och hann klart med allt idag så att jag inte missar lektionen imorgon.
 
 
Visst, jag hade kunnat ta det lugnare och arbetat mer noggrant men när jag var uppe i allt så ville jag bara bli av med denna "börda". Haha. Vissa saker blev bättre hemma och vissa saker blev bättre i skolan men jag är nöjd och eftersom jag fick högsta betyg och fick höra att jag hade en fin redovisning så är jag väldigt nöjd. Och som sagt nu kan jag pusta ut och känna lättnad.
 
På torsdag kommer jag vara så glad för då är den värsta veckan än så länge i skolan över. Här kommer lite mer bilder från min redovisning.
 
 
 
Dessa är jag minst nöjd med, jag stressade så med smördegen så det såg inte så fint ut men goda var det i alla fall!

Snart ska jag redovisa...

img_9967 (MMS)

Snart ska jag redovisa... Nervöst. Men jag hann på en dag istället för två. Kanske har stressat färdigt en del men men, vill bara få det överstökat.


Snart ska jag redovisa...

img_9967 (MMS)

Snart ska jag redovisa... Nervöst. Men jag hann på en dag istället för två. Kanske har stressat färdigt en del men men, vill bara få det överstökat.


Liten paus

Jag kommer inte kunna blogga så mycket ny för blogg.se har gjort om verktygen så allt är borta... Inväntar att det uppdaterats klart!


ÄNTLIGEN!!!

Sedan "Drömmen om ett barn" gick på TV3 i höstas (?!?) så har jag följt Emilie och Anders blogg. De är ett sånt härligt par och verkar så otroligt starka och goa. Under programmet får man följa dem i väntan på ett adoptivbarn, för efter ett missfall och tre misslyckade IVF-försök valde de att ta den vägen till sitt barn.

Och så dem har väntat, över 4 år från det att de ställde sig i adoptivkö fram tills idag. För idag var dagen då de fick sitt efterlängtade samtal, äntligen! Så underbart.

Äntligen som sagt! Det var inte ens en vecka sedan som de valde att sluta blogga pga av vissa kommentarer osv, men de lovade att skriva när det skedde, när samtalet kom.

http://www.emilieanders.blogspot.se




Matbröd dag 2

Japp även idag har jag bakat matbröd. Känns alltid väldigt nervöst för man vet ju inte slutresultatet förrän såklart i slutet! Men även idag blev det helt okej, hålkakorna fick lite mycket färg men det går ju att dölja om man vill det.



Idag hade alla nog planerat lite, lite, för alla vari princip helt klara innan lunch och det är ju hela två timmar innan städningen drar igång och på två timmar hinner man med väääääldigt mycket. Men det var kul för alla stod och pysslade i var sina hörn och det var så lugnt att det nästan kändes som när man hade terminsavslutning i högstadiet, alla går liksom inte på fullvarv utan alla sparar sig tills skolan är slut och man har sommarlov. Hihi. Meeeen vi har ju några veckor kvar innan vi har hemstudier i två veckor, a.k.a. semester.

Jag var färdig men mina bröd vid strax innan tolv och började då med ett projekt som jag kom på att jag ville testa. Det är ju midsommar på fredag som jag tror alla är med på =), och jordgubbstårta hör väl ändå ihop med den. Så därför tänkte jag att jag skulle göra en jordgubbstårta till min syster. Så jag gjorde ett test att göra vårt vanliga recept på tårtbotten fast utan äggvita. Först missuppfattade jag helt och hållet vad min lärare menade när vi pratade om hur stor sats jag skulle göra så första vändan blev helt tokigt. Men andra gången så blev det perfekt, presic som de vanliga anslagen!!
Jag hann även med att leka av mig lite med mina favvotjejer som friterade berlinermunkar. Jag fick också testa och det var skojigt. Sen spenderade jag mest tiden åt att pyssla med att öva att dekorera och skriva.


Matbröd

Idag har jag gjort matbröd, limpor för första gången i skolan helt själv... eller jag tvingar mig ju på mina klasskamrater ibland och vill ha hjälp men till största del har jag gjort det själv. Var lite rädd många gånger att de var överjästa och för dåligt avbakade men de blev perfekta, om än ganska mjuka men det berodde tydligen på att jag hade sirap i och inte socker. Imorgon ska jag göra en till limpa och hålkakor.


 



Provbakning

Hela helgen och gårdagen har gått till att provbaka inför nästa veckas "prov".Som jag har tjatat om det senaste så har jag alltså skrivit ett arbete om internationella bakverk, där jag skrivit om fyra olika länder och om matbröd, kaffebröd, kaka och bakelse/tårta i varje land. Det har tagit sin lilla tid men igår skickade jag iväg arbetet och som sagt så nästa vecka ska jag baka ett matbröd, ett kaffebröd, en kaka och en bakelse, allt från de olika länderna. Det är lite nervöst men är himla glad att jag provade hemma nu i helgen så vet jag lite vad jag ska och inte ska göra.

Här kommer en försmak på det jag ska baka nästa vecka, testversionerna.


Matbrödet: Fougasse från Frankrike (ska göras mindre och fler tills nästa gång)

 

Kaffe/tebrödet: Hveder från Danmark

 

Kaka: Kourambiedes från Grekland (ska göras mindre nästa gång)

 

Bakelse: Egg tart från Macau/Kina (ska ha mer fyllning och den ska spritsas i nästa gång)


Sommar i P1

Ja nu är det dags igen. Ni som hängt med några år vet att jag älskar detta program och väntar med spänning varje år på vilka som ska sommarprata. Igår (tror jag ?!?!) släpptes namnen på årets sommarvärdar. Som andra år har jag favoriter från start, men det som är nästan roligast är att lyssna på någon helt random som har ett helt underbart program. Det är nästan det jag längtar mest efter, för så blir det varje år.

Men de jag redan nu är nyfikna på är bl.a. Anja Pärson (minns hennes förra sommarprat som ändå ganska okej), David Hellenius (kan nog bli kul), Klara Zimmergren, såklart är jag super spänd på Sébastien Boudet som är en känd bagare och konditor, vars blogg jag brukar kika in på då och då, Elsa Billgren (kan också vara skoj att lyssna på) och sist men inte minst Soran Ismail.

Men som sagt det kommer säkert vara någon annans program som man sedan minns när säsongen är över. Det börjar som vanligt på midsommardagen, så slå på radion eller lyssna på poden, det brukar jag göra.

Så stolt

Ja, jag är stolt över mig själv idag. Jag har tagit itu med sådant som jag tycker är jobbigt och som jag bara skjuter framför mig. Jag vet att när jag skriver ner sakerna här snart så kommer ni kanske tänka att "va tusan, tycker hon det här är jobbigt??" Ja, det tycker jag! Det är inte alla dagar, inte alltid jag tycker det är jobbigt men just idag och denna veckan har allt varit jobbigt för så blir det när jag lägger på mig själv massor arbete, pressar mig själv och får prestationsångest. Det leder till att jag istället till panikångest och att jag sluter mig helt och istället blir ingenting gjort, vilket gör saken bara ännu värre - och så fortsätter det. När jag är inne i cirkeln så är som sagt allt jobbigt, allt är ett projekt. Gå upp när klockan ringer är ett projekt, bestämma vad man ska äta är ett projekt och välja vilken tid som passar bäst att duscha är ett projekt. Jag kan inte göra två saker samtidigt och mitt minne är kortare än en guldfisks. Som sagt det låter uuurrr löjligt nu när jag skriver det, men för några timmar sedan tyckte jag inte det.

Det jag gjort idag i alla fall:

  • Pratat med min lärare om att jag mår som jag mår och att jag behöver skriva på arbeten istället för att vara i bageriet. Vilket såklart var helt okej, men i mitt huvud hade jag räknat med att det absolut inte gick.
  • Som sagt skrivit på mitt arbete som har hängt över mig de senaste två månaderna, jag har skrivit hela 8 sidor av 16 och det är mycket för att vara mig. Nu är det inte långt kvar till slutet, jag ser målet. Sen är det bara att öva baka hemma innan jag "bakar upp" i skolan.
  • Jag har rett ut hur många poäng jag behöver få klart innan v. 26 och det räcker med att jag bara får klart detta arbete och redovisning sen, kan jag pusta ut tills hösten.
  • Jag har ringt ett roligt samtal egentligen, men som sagt var ett projekt i sig. Samtalet var till min söta bagerska, jag tvingade in mig på en fika hemma hos henne imorgon. Så roligt ska det bli.
  • Sen sist men inte minst... så har jag varit på Ritz och fixat en ny praktikplats till nästa omgång som börjar v.31

Eftersom jag igår kväll låg och funderade ut sätt att slippa åka till skolan idag och ta itu med allt så är jag sjukt stolt hur dagen blev.

Ja, jag kanske är barnslig men då får jag vara det.


Inget bageri idag

img_4783 (MMS)

Idag valde jag att skippa bageriet till förmån för mina skriftliga arbeten. Buhu vad det är segt, men så skönt att slippa känna stressen ikväll att jag borde skrivit istället för att öva på att baka bröd, det kan jag göra nästa vecka.


Fina Stine

Igår hände något sjukt. Jag satt och läste min fina Kristine's blogg, samtidigt som jag hade hennes facebook sida öppen i en annan flik. Vi hörs då och då, men det är ofta det går månader utan att vi hörs av, tyvärr. Men just då när jag satt och läste hennes text om sin pappa så får jag ett meddelande från henne, just i samma sekund som jag lämnar en kommentar på hennes blogg. Är inte det lite kusligt? Telepati. Jag tänkte på henne och hon tänkte på mig.
Sen skrev vi till varann ett bra tag och benade ut vad som hänt sedan sist och vart vi är i livet just nu och vart vi vill komma. Så himla underbart, tycker jag. Jag saknar den tjejen så himla mycket. Jag måste passa på att åka till Österlen i sommar, om så bara över dagen för att hälsa på där hon jobbar. Och i höst måste jag passa på att besöka Malmö för då är båda mina favorit-Örebroare där.


Bjuder här på en härlig bild, haha. Blev lite nostalgisk så jag tittade igenom bilder från London 2006.
Herregud, vad man trodde man var cool och att man visste allt om världen.



Fredag i Stockholm

Ja i fredags hade jag och Clara bestämt oss för att åka till Stockholm över dagen. Vi hade lite ärenden visa kan vi prata om, andra inte. Men jag börjar på torsdagen.

Jag var som vanligt i skolan och hade planering. Efter det åkte jag "hem", hem till min syster och sötaste Ville. Jo och P skulle ha gäster på fredagen så jag skulle hjälpa till att göra efterrätten när Ville hade somnat. Det är något med oss två systrar tillsammans + baka som inte riktigt blir bra, haha. Vi är duktiga båda två på var sitt håll men när vi gör något tillsammans så blir det flummigt, kladdigt, och det tar nog lite extra lång tid. Men vi bestämde att det beror på att vi litar på att den andra gör en sak, men så blir det istället att ingen gör det. Tokigt, vet inte om man fattar vad jag skriver men men. Kul har vi i alla fall och det blev fina efterrätter som jag tror blev populära, eller?

Jag var lite nervös att jag inte skulle vakna till min klocka, men det var inga problem. För vid typ halv sju hörde jag ett bökade och stonkande och hux flux när jag vänder mig om ser jag en liten Ville med ett jätteleende. Det var mysigt. Sen lekte vi lite med kameran i telefonen innan det var dags att gå upp. Det är ju tur att någon är söt som nyvaken, tll skillnad från en annan.

image descriptionimage descriptionimage description

 

Vid 8 skulle bussen gå och oo vad värt det är att åka med Bus4you, så sköna säten och inte så himla trångt. Tiden gick snabbt vi pratade nog halva vägen och sen sov vi gott. När vi kom fram till huvudstaden så var det varmt och skönt så jackan vi släpat med oss behövde vi aldrig använda. Jag älskar att komma till Stockholm, jag får energi och vill göra allt möjligt. Vi hann med att äta, shoppa, kolla i butiker, gå ärenden, jag fick vara turistguide för Clara och visa tv/radio-butiken som är med i Yrrol och sen var det dags att åka hem igen. Jag fick besöka det nyöppnade Laudrée på Grev Turegatan. Jag valde en macaron med karamelsmak och Clara en med viol. Vi var båda sååå besvikna! Jag hade verkligen väntat mig något annat, jag måste säga att mina egna är så himla mycket godare. Tycker jag. Vi var nöjda med besöket i storstan och somnade på vägen hem igen.

 




6 juni

Sveriges nationaldag och min kusin Felicia's födelsedag, Grattis!!!

Jag har spenderat dagen med att försöka bena ut mitt skolarbete om internationella bakverk. Jag anlitade  mamma som assisterande researcher medans jag skrev arbetet. Nu har jag kommit en bit på väg i alla fall och jag har underlag för hela arbetet så det känns lite bättre i alla fall.

Sen tog vi paus i plugget och tog en kaffe och smaskade i oss bakelsen jag hade gjort.



Dagen före nationaldagen...

Idag har alla gjort student och nationaldagstårtor och -bakelser i skolan. Så disken i butiken var fulla av fina tårtor och bakelser.



Detta var väl min minst produktiva dag i bageriet, men jag hade noll energi och engagemang för denna uppgift och då blev det lite pannkaka av alltihopa. Bra övning i alla fall för jag vet hur jag ska göra och inte göra till nästa gång jag gör något liknande... och det är väl det som är grejen att man ska lära sig. Hrm... måste påminna mig om det ibland att jag är där för att lära mig och inte att kunna allt på en gång och bli sur när det inte går vägen. Det som är tråkigast är att jag har sååå dålig fantasi, och komma på smakkombinationer är jag så dålig på eftersom jag själv tycker allt smakar blää. Haha.



Så där blev min tårta i alla fall. Det är en "vanlig" princesstårta fast med hallongrädde istället för vanlig.

 

Min bakelse. För att vara oplanerad så blev den ganska bra. Men alla mina klasskompisar hade ju gjort slut på flaggorna så jag fick låna för att ta kortet. Slutresultatet blev istället...

 

HAHAHAHAHA!

 

 

 


RSS 2.0