Mormor Herthas stora pepparkakor

Nu ikväll har jag gjort i ordning degen till de stora pepparkakorna som min mormor och mormor Hertha gjort i alla år. I år är det första gången jag gör dem själv, så vi får hålla tummarna att de blir bra. Nu ska degen arbeta sig själv i 3 dygn, innan jag bakar ut den och smyckar den med en halv sötmandel.

Under tiden jag blandade ihop ingredienserna så var jag tvungen att gå och titta på kort av min mormor Hertha och tänka lite på henne. Hon var ju bara för söt!


Så, nu får den leka för sig själv i några dygn innan jag särar på den.

 

När jag köpte mig en recept-bok för många herrans år sedan så var jag fast besluten om att skriva i den med skrivstil för så var det skrivit i mormors, så otroligt snyggt. Meeen, jag har ju inte världens snyggaste skrivstil =) Så här och där är det inklistrat och skrivit med min vanliga handstil.

 

(Förklaring för folk som tycker det var mycket mormor hit och dit. Mormor Hertha är min mammas mormor, men vi har alltid kallat henne "Momo Hertha" likadant med mammas morfar, som är "Mofa Allan". Mormor Inga-Lill är min mormor. Och Morfar Viktor var min morfar.)


Tips!

Mamma visade ett gott knäckebröd/snacks härom helgen och det skulle jag vilja tipsa om. Jag tycker det är jättegott och äter det som snacks.


2 dl majsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 ½ dl kokande vatten

Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll sedan i oljan och rapsoljan, blanda till en slät smet. Häll på bakplåtspapper och bred ut ett tunt lager. Strö över flingsalt.

In i ugnen i drygt en timme på 150°C. Bryt det i bitar.

Smaskens!






Envisa jäklar






Första advent

Idag är det första advent, ÄNTLIGEN! Så igår kväll satt jag och pysslade ihop årets adventsljusstakar. De blev inte riktigt som jag tänkt mig och sett i mitt huvud, men jag är helt klart nöjd.


2010's adventsljusstakar à la Tinna.


 

 


Händelserika dagar

Onsdag till fredag spenderade jag med mina föräldrar i huvudstaden, mycket trevligt. Det hanns med shopping, dåliga restaurang besök, en öl, mer shopping, musikalbesök, bra restaurangbesök. Trevligt. Igår kom vi alltså hem och jag tänkte att gött och slänga sig i soffan och bara löka med min sambo, meeen så hade han besök av världens sötaste lilla minsting, Lukas och hans far. De hade bestämt sig för att sova hos oss eftersom mamma Emilie jobbade till sent. Och så var väl den största anledningen att de skulle kunna besöka pubafton på Järnvägshotellet medans jag landade hemma =)

När jag och Fidde vaknade idag vid kvart i elva så lyssnade vi länge om vi hörde Lukas och Richard, men det var tyst, tyst, tyst. Så Fidde gick upp för att se om de hade gått, men nej nej, de låg kvar och sov, Båda två! Efter att ha bott på hotell i två nätter så blir man ju "van" vid hotellfrukost =) Visst, det var inte i klass med hotellens frukost men det var så desto mer frukost än vad jag och Fidde brukar äta på lördagsmorgonar.

Vi hade bestämt oss för att åka till Jönköping på eftermiddagen idag så när Lukas blivit hämtad av Emilie så drog vi på oss varma kläder och började skrapa rutor. I staden så tog vi en gemensamt beslut om vilken garderob vi skulle önska oss pengar till i julklapp. Det är stort måste jag säga, vi kan sällan besluta gemensamt för det är oftast jag som tycker vi ska köpa något och Fidde antingen bryr sig inte eller pikar det jag köpt =)

Efter lite shopping så körde vi bort till Racketcentrum och bowlade en timme. Åh det är ju så himla kul, men tusan vad trötta vi blev båda två. När man bara kör två stycken så går det rätt snabbt så man hinner ju inte vila emellan och massera armen och handleden, haha. Och det negativa med att Fidde ofta slå strike är att det blir min tur, ännu snabbare, puh.

Vi var hemma till "Så mycket bättre" och fick njuta av sköna människor och skön musik samtidigt som jag sprang runt och pysslade med adventspynt.


Imorgon är en annan dag, då ska det pysslas mer och städas och vid kl. 17 smäller det! Då kommer Emelie på glöggfika =)



Typiskt att kyckling ska vara så jäkla gott!

Sitter och tittar på Oprah nu och dagens avsnitt handlar om dokumentären "Food Inc". De visar lite klipp och man blir ju gråtfärdig. Stackars små kycklingar. Det är verkligen tragiskt, det tycker jag, nästan så att man skulle sluta äta kyckling. Det blir ju inte mindre grymt förstås, eller bättre för kycklingarna om jag slutar att äta. Det är fasiken för gott för att låta bli också, jag är ledsen. Men jag ska tänka på dessa scener nästa gång jag äter kyckling.



Försöker intala mig själv!

Happiness is a mood, not a destination, Happiness is a mood, not a destination, Happiness is a mood, not a destination, Happiness is a mood, not a destination, Happiness is a mood, not a destination!!!



Från "One tree hill":


JULIAN:
We’re always thinking that someday we’ll be happy; when we get that car or that job or that person in our lives that’ll fix everything. But happiness is a mood and it’s a condition, not a destination. It’s like being tired or hungry; it’s not permanent. It comes and goes but that’s okay. And i feel like if people thought of it that way, they’d find happiness a lot more often.

BROOKE: So you think it’s okay to be a little miserable every now and then? Even when you have great things in your life?

JULIAN: Is it okay to be a little hungry now and then?

Nuuuuu går tåget...

som ska ta mig till Göteborg! Dagen är här som jag har sett fram emot så länge, dagen som har varit mitt ljus i mörkret. Jag ska spendera dagen på Svenska mässan - Kunskap och framtid 2010. Hoppas att jag ska bli lite klokare, om inte så är det ju himla kul att gå på mässa och om det inte är något vidare att ha eller se på mässan så kan jag ju alltid titta lite i affärer =)

I en nästan fullsatt normalstor lokaltrafi...

I en nästan fullsatt normalstor lokaltrafik-buss finns det 1passagerare som har bälte!!! EN person. Jag antar och hoppas att chauffören har bälte, så han räknas inte i min statistik. Alla andra är ju idioter. Gissa vem denna enda person är! Hint - det är en hon, och hon är uppväxt med att bälte är viktigt, annars kan det vara en vikt av en elefant som slungas ut genom rutan från baksätet. Få en elefant i nacken vill väl ingen, Skärp er! Bälte på!


Idag har jag bestämt mig för att ha jävlig...

img_0856 (MMS)

Idag har jag bestämt mig för att ha jävligt kul!!! Jag ska rycka upp mig och göra något för mig själv som jag blir glad och mår bra av! Denna bilden hjälper till lite på traven :)


...

Öppnade Kappahl's reklamblad nyss och fick se denna sockersöta varelse, herregud, söta lilla flicka! Helt tagen av hennes charm.



Stora släkten

Jag har tidigare kollat på alla avsnitten av SVT:serie "Vem tror du att du är?" och igår startade en ny säsong av den svenska versionen. Jag tycker ju det är så sjukt intressant med historia och sånt. Jag skulle också vilja vara känd, bara för att jag också skulle få vara med i ett sådant program och hitta massa saker jag inte visste om. För mig är det egentligen bara min morfars släktträd som är ett stort frågetecken, för både mormor och farfar har varit rediga djupgrävare i släkten så jag har namn på alla i led bakåt till år 1800-talet på båda sidor. De kanske har folk ännu  längre bak, tror det, men jag har i alla fall bara papper på 1800-talet. Tack för det, Mormor & Farfar! Sen har farmor stenkoll på sin släkt, men namn och födelse- och dödsår, så den sidan är också väl utfylld. Så som sagt det är bara morfars släkt led bakåt som gapar tomt =(

Så det hade varit grymt kul att ta reda på lite mer bakåt på den sidan. Jag får la ta tag i släktforskningen också på äldre dar =)




gif animation creator




Jul

När är det okej att börja julpynta?

 

Jag vill börja nu, inte med granen kanske men typ gardinerna och små pyssel. Jag vill baka lussebullar, pepparkakor, myntkyssar, fudge, kola och i år vill jag testa att göra egen glögg.

...Och hade jag haft pengar att köpa ljusmassa hade jag gjort mina egna adventsljus...men jag får väl bordlägga den idéen.

Har haft en jullängtan väldigt länge nu, och jag kan säga att jag kommer nog förmodligen att bryta min tradition med att klä granen dagen innan, jag tror inte att jag kan vänta så länge!

 

Just nu håller jag ställningen genom att fundera ut hur jag ska göra mig en ny julgransmatta, och tittar på det julpynt jag har köpt för i år. Jag får väl hålla ut någon vecka till innan jag går bananas och ger lägenheten en julbomb. =)



...

Jag väntar på dagen som aldrig kommer...

...morgondagen.

RSS 2.0